Gemert Vorstendom

Vandaag wordt de kick-off gedaan voor ‘Gemert Vorstendom’. Door het eigenzinnige verleden van Gemert te koppelen aan het heden en te verbinden met bestaande en nieuwe initiatieven kan samen gewerkt worden aan een gezonde toekomst voor het centrum, zo is de gedachte.

Gemert zet in op marketing waarin de rijke historie en eigenheid van ons dorp wordt uitgelicht. Gemert is 600 jaar lang een ‘soevereine vrije heerlijckheid’ geweest. Een klein onafhankelijk staatje binnen Nederland geregeerd door de commandeurs die vanuit ons mooie kasteel regeerde. Ons dorp had eigen rechtspraak, eigen wetten en zijn ook in de tijd dat het Katholieke Geloof verboden werd in Nederland, een Katholieke enclave gebleven.

Omdat G.C.S. de Drumknaauwers erg veel met de geschiedenis en tradities in Gemert (Waeverstad) van doen heeft, is er juist vandaag besloten om als carnavalsstichting ook aan te sluiten met het thema van ‘Gemert Vorstendom’ . Onze Haër van Waeverstad draagt dezelfde cape en het kruis van de commandeuren van de Teutonische Orde. Ook wel Vorsten genoemd. Vanaf vandaag zullen wij onze hoogheden dus ook ‘Vorst’ gaan noemen. Er zijn 600 jaar lang Vorsten aan de macht geweest, terwijl er nooit een Prins op het kasteel heeft gewoond. Na 60 jaar Prinsen bij de Drumknaauwers en na een rumoerig jaar is het tijd voor verandering; Het voelt beter en toepasselijker nu als we de Prins voortaan aanspreken als Vorst. Dit sluit ook helemaal aan bij de gedachte van Gemert Vorstendom.