DÍ JAOR GAON WAJ NIE
RÈÈJE MÁR GLÈÈJE!

Carnaval in Waeverstad 2023 barst los over:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Prinsverschijning

Vanaf het begin van De Drumknaauwers heeft men veel aandacht besteed aan de verschijning en verdwijning van de prins, of dat nu de grote prins betrof of de jeugdprins(es).

Tot enkele jaren geleden verscheen de prins op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar, volgens de filosofie dat er met een nieuw jaar ook een nieuwe prins moest komen.

Aanvankelijk vond dit plaats tijdens een van de vele bals die er in de jaren 60 werden gehouden. Later op het Ridderplein, waardoor er plaats was voor meer belangstellenden. Nadat een aantal weken in het Gemerts Nieuwsblad hints waren verschenen over de nieuwe prins (lezers konden daardoor voor een prijs gaan raden wie er prins zou worden), was op die bewuste zaterdagavond om 11 over acht het moment suprême aangebroken.

In aanwezigheid van de andere carnavalsclubs uit Gemert en van tijd tot tijd ook in aanwezigheid van clubs van buiten Gemert, werd op spectaculaire wijze de prins beetje bij beetje ‘onthuld’.

Voorafgaand aan dit geheel vindt de verdwijning plaats van de oude prins. Na de dankwoorden van de voorzitter en de dank- en afscheidswoorden van de prins, na nog wat handjes geschud te hebben, na een laatste (prinsen)nummer door de hofkapel, wordt hij ontdaan van zijn onderscheidingstekens en op ludieke wijze afgevoerd door vrienden, familie, buurt of medeleden uit het verenigingsleven.

Eenmaal in zijn smoking op het podium plaatsgenomen krijgt de nieuwe prins carnaval zijn onderscheidingstekenen aangedaan, omgehangen en opgezet: zijn mantel, zijn scepter, het Prinsenkruis en zijn steek met bijbehorende veren, en dan kan het feest beginnen.
De laatste jaren is men, wat deze ceremonie betreft, afgestapt van de eerste zaterdag van januari en overgegaan naar de elfde van de elfde, zijnde het begin van een nieuw carnavalsseizoen. Valt 11 november op een vrijdag, zaterdag of zondag dan word de verschijning

op deze dag gehouden. Valt de dag op een maan-, dins-, woens, of donderdag dan is de verschijning op de eerste zaterdag na 11 november. 

 

X
X