Físte kunnè waj as bèste en naor hois gaon waj mistal as lèste!

Carnaval in Waeverstad 2025

Reglement & voorschriften Groot Gemertse Optocht

OPTOCHTREGLEMENT
Groot Gemertse Optocht – G.C.S. De Drumknaauwers

De tijdens de carnavalsdagen en bij andere gelegenheden vanwege de Stichting te organiseren optochten/parade geschieden overeenkomstig de hierna volgende regels. Zie onderstaand schrijven of open het reglement als PDF-document.

Algemene regels

Art.1 Het bestuur van GCS De Drumknaauwers heeft de leden van de optochtcommissie aangewezen als direct toezichthouder gedurende de optocht.

Art.2 Route, duur en tijdstip van de optochten worden door de optochtcommissie bepaald en tijdig aan de deelnemers medegedeeld.

Inschrijving

Art.3 Deelnemers kunnen zijn afzonderlijke personen, duo’s, groepen, verenigingen, instellingen etc., mits zij zich voor, het door het optochtcommissie bepaalde tijdstip en op vastgestelde wijze als zodanig hebben aangemeld.

Art.4 De optochtcommissie, of door deze aan te wijzen personen, hebben de bevoegdheid de wagens, voertuigen, groepen, afbeeldingen, teksten, karikaturen, kortom alles wat met de optocht/parade mee gaat doen, vooraf in de werkplaatsen of waar dan ook, waar dit gemaakt wordt te beoordelen, en zo nodig maatregelen te nemen.

Art.5 Het is de deelnemers niet toegestaan om teksten en/of afbeeldingen te gebruiken die discriminerend en/of aanstootgevend en/of beledigend kunnen zijn voor personen, groepen, religies en dergelijke, dit ter beoordeling van de optochtcommissie. 

Art.6 De optochtcommissie is gerechtigd inschrijvingen te weigeren die naar haar oordeel niet in de optocht passen of niet voldoen aan de bepalingen van dit reglement. 

Art.7 Elke deelnemer, of een afvaardiging hiervan, is verplicht de deelnemers vergadering bij te wonen.

Art.8 De deelnemers die gebruik maken van motorisch voortbewogen voertuigen met of zonder kenteken zijn verplicht  zich tegen wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren, en dit d.m.v. een kopie van de polis in te leveren. (zonder verzekering geen deelname De deelnemers zijn verplicht om de gegevens van het voertuig bij inschrijving in te leveren of te mailen. Het gaat hier om kenteken, chassisnummer, framenummer en of alle herkenbare kenmerken voor dit specifieke voertuig. 

Art.9 De optochtcommissie bepaalt de indeling/volgorde in de optocht. Hierover is geen discussie mogelijk. De deelnemers kunnen bij de inschrijving hun wensen ter zake van hun plaats in de optocht/parade kenbaar te maken. Zo mogelijk wordt hiermede rekening gehouden.

Art.10 Deelnemers krijgen ruim voor aanvang van de optocht een startnummer en opstelinstructies door. Het opstellen dient op het door de optochtcommissie aangegeven tijdstip en volgens de opgegeven instructies te gebeuren. Aanwijzingen van de optochtcommissie tijdens het opstellen dienen altijd opgevolgd te worden.

Art.11 Deelname aan de optocht is uitsluitend toegestaan indien, na inschrijving van deelname, een door de optochtcommissie verstrekt startnummer is verkregen. Het startnummer dient op een duidelijk voor een ieder zichtbare wijze te zijn bevestigd aan de carnavals / praalwagen, dan wel te worden meegedragen. De deelnemer dient hier zelf zorg voor te dragen.

Indeling

Art.12 Deelnemers kunnen inschrijven voor de onderstaande categorieën.

Jeugd-optocht:
De jeugdoptocht is bedoeld voor kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. Hier is geen onderscheid tussen de deelnemers.

Grote optocht:

Enkelingen/duo
1 of 2 personen al dan niet vergezeld van een handmatig voortbewogen wagentje.

Kleine groep:
3 t/m 9 personen, al dan niet vergezeld van een handmatig voortbewogen wagentje.

Grote groep
10 of meer personen al dan niet vergezeld van een wagen(tje), handmatig of motorisch voortgetrokken. De groep staat centraal en de wagen zal ondergeschikt zijn. Zo zal er ook gejureerd worden. De aandacht van de jury gaat voornamelijk uit naar de groep. De wagen heeft een ondergeschikte rol en hier mogen eventueel deelnemers in of op zitten. 

Praalwagens
Al dan niet motorisch voortbewogen wagen met of zonder loopgroep. Motorisch d.w.z. getrokken door een tractor of iets gelijkwaardigs of voorzien van een ingebouwde wagen. 
De wagen staat centraal en de groep heeft een ondergeschikte rol. De aandacht van de jury gaat voornamelijk uit naar de wagen. 

Art. 13 Bij de inschrijving gekozen categorie is deze definitief. Hier kan niet meer van worden afgeweken.

Maatvoering en technische eisen

Art.14 Maximale afmetingen wagens: L x B x H : 14 x 4 x 7. Vanaf 4 mtr. tabs oplopend tot max. 3 mtr. 

Art.15 Als men met een motorisch voortbewogen (praal)wagen deelneemt dient zowel het trekkend voertuig als de onderwagen(s)/aanhangwagen(s) de wielen af te schermen vanaf 25 cm van de grond.

Art.16 Bij wagens waarop personen worden vervoerd dient een deugdelijke reling ter beveiliging te zijn aangebracht. 

Zie bijlage 1: Voorschriften aangaande voertuigen/aanhangwagens

Art.17 Op elke wagen moet aan de voorzijde minimaal één sleepoog gemonteerd

te zijn welke te allen tijde bereikbaar is in om de wagen zo nodig aan de kant te kunnen slepen bij calamiteiten. Hier zal ook op worden gecontroleerd.

Art.18 De praalwagens zullen door de technische commissie op een aantal aspecten in het 

kader van veiligheid kritisch worden gecontroleerd.

Veiligheid

Art.19 Alle deelnemers dienen de eigen veiligheid, die van andere deelnemers alsmede van de toeschouwers te waarborgen.

Art.20 Alle deelnemers dienen de aanwijzingen van de optochtcommissie direct op te volgen.

Art.21 Aan voertuigen van overheidsinstanties en hulpverlenende instanties dient te allen tijde ongehinderde doorgang worden verleend.

Art.22 Bestuurders van motorvoertuigen moeten in het bezit zijn van geldige rijbewijzen.

Art.23 Deelnemers dienen ervoor te zorgen dat de eventuele bestuurder(s) van de voertuigen voldoende zicht behouden en dat deze begeleid worden tijdens de optocht/parade.

Het is verplicht om zowel links als rechts van de wagen minimaal één begeleider te hebben die toeziet op de veiligheid. (voorkomen dat toeschouwers geraakt worden door de wagen of onder de wagen kunnen komen.)

Art.24 Elk voertuig moet voorzien zijn van een goedgekeurde brandblusser. Deelnemers die gebruik maken van een aggregaat zijn eveneens verplicht een extra schuimbrandblusser mee te voeren.

Art.25 Defecte voertuigen dienen zo snel mogelijk de optocht te verlaten zodat de voortgang van de optocht zo min mogelijk opgehouden wordt.

Normen en waarden

Art.26 Aangezien de optocht/parade plaats vindt op de openbare weg dienen er normen en waarden van goed fatsoen gerespecteerd te worden. (wettelijke eisen)

Gebruik van alcohol is verboden voor personen die zich in of op de wagen bevinden. De carnavalsvereniging/stichting doet het dringende verzoek om het gebruik van alcoholhoudende dranken tot een minimum te beperken en deze niet opzichtig te tonen c.q. te nuttigen. De jury kan met de beoordeling rekening houden met de mate en manier waarop met alcohol zal worden omgegaan.

  • Alcoholisch drankgebruik is niet toegestaan. Sinds 1 januari 2014 is voor jongeren onder de 18 jaar alleen al het bijhebben van alcoholische dranken strafbaar!
  • Topless deelname is niet toegestaan.
  • Discotheek wagens met mengpanelen en draaitafels worden niet toegelaten, mits alles wordt goedgekeurd door de optochtleiding.
  • Het geluidsniveau van de muziek mag de toegestane norm 85 dB(A) niet overtreffen.

     

Art.27 Het is de deelnemers verboden om:

  • Levende dieren mee te voeren
  • Open vuur te stoken en vlammenwerpers te gebruiken  
  • Rook en stank te verspreiden
  • Papiersnippers (geen slierten) of andere materialen (bijv. stro) groter dan 1x1cm  rond te strooien c/q te werpen. 
  • Versiersels mechanisch weg te gooien c/q te blazen. Bij overtreding kan de verdere deelname worden ontzegd. Daarnaast worden de kosten voor het schoonmaken van de route verhaald op de veroorzaker.

 

Muziek

Art.28 Het ten gehore brengen van carnavaleske muziek is zeer wenselijk, doch wel tot een aanvaardbaar geluidsniveau voor de andere optochtdeelnemers, de toeschouwers en omwonenden.

Art.29 Het geluidsniveau van de muziek mag de toegestane norm 85 dB(A) niet overtreffen.

Reclame

Art.30 Op de wagens die onder de categorie praalwagens, zie art.12, zijn ingeschreven is het toegestaan om 2 m2 met reclame op de wagen te plaatsen. De deelnemer heeft zelf de vrijheid om dit naar eigen inzicht in te delen. Bijvoorbeeld 1 bord van 2 m2 of 2 borden aan weerszijden van 1 m2, 10 bordjes van 0,2 m2 etc. Bij de technische controle zal hier ook op worden gecheckt. 

Het is voor de rest niet toegestaan op welke wijze dan ook reclame voor bedrijven, handelsartikelen, personen, verenigingen, zaken etc. te voeren zonder schriftelijke toestemming van de Optocht Commissie. Onder bepaalde voorwaarden zijn er mogelijkheden om reclame te maken, vraag hiernaar bij het bestuur (van de optocht commissie). Verder is het de deelnemers verboden tijdens de optocht/parade zonder toestemming van de Optocht Commissie bij de toeschouwers te collecteren of iets te koop aan te bieden. Overtredingen van dit verbod betekent uitsluiting van de prijzen en geeft de optochtcommissie de bevoegdheid de verdere deelname aan de optocht/parade te ontzeggen en de overtreders uit de optocht te doen verwijderen.

Jurering en prijsuitreiking

Art.31 De optochtcommissie stelt een onafhankelijke juryvoorzitter aan die een jury van 11 onafhankelijke personen samenstelt. 

De juryleden geven elke deelnemer punten waarbij ze kijken naar Carnavalesk, Originaliteit en Afwerking. Zie hiervoor de bijlage bij dit reglement voor verdere toelichting. De optelsom van de punten bepaalt de uitslag.

Art.32 Het laten ontstaan van gaten in de optocht/parade is niet toegestaan. (Maximaal 40 meter). Wanneer dit doelbewust gebeurd of aanwijzingen en daardoor afbreuk doet aan de optocht kan de jury hier voor punten in mindering brengen. Met doelbewust wordt bedoeld het niet opvolgen van de aanwijzingen van de optocht commissie. Technische mankementen zijn daarvan uitgesloten.

Zie bijlage 3: Onderbouwing jurering

Art.33 Wanneer een deelnemer overduidelijk geluidshinder veroorzaakt kan de jury hier voor punten in mindering brengen.

Art.34 Bij storend drankgebruik kan de jury hiervoor punten in mindering brengen.

Art.35 Bij een ex aequo zal de Z.D.H. de Prins(es) der Drumknaauwers 1 punt toekennen aan wie volgens hem/haar de winnaar is. De uitslag is bindend. 

Art.36 De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het optochtenbal. 

Art.37 Geldprijzen. Verval van het recht op uitbetaling van de prijs. Het recht op uitbetaling van een prijs vervalt na 28 dagen na de dag van de optocht.

Aansprakelijkheid en schade:

Art.38 De deelnemers vrijwaren de Gemertse Carnavals Stichting ”De DRUMKNAAUWERS” door de enkele ondertekening van een inschrijfformulier, tegen elke aansprakelijkheid in welke vorm dan ook ter zake van door deelnemers c.q. hun meegevoerde materiaal toegebrachte schade, aan personen en/of goederen, zowel van eigen groep, de overige deelnemers, het publiek, toezichthouders, overheid etc.

Art.39 Deelname aan de optocht geschiedt geheel op eigen risico.

Art.40 In alle gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

BIJLAGEN

Bij dit reglement zijn 3 bijlagen toegevoegd van Politie en Brandweer Gemert-Bakel en de onderbouwing m.b.t. de jurering.

Bijlage 1: Voorschriften aangaande voertuigen/aanhangwagens
Bijlage 2: Informatie van de politie en brandweer 
Bijlage 3: Onderbouwing jurering

Bijlage 1: Voorschriften aangaande voertuigen/aanhangwagens die worden gebruikt t.b.v. optochten (evenementen)

Algemeen: voertuigen moeten in goede staat van onderhoud verkeren.

  1. Goede luchtbanden (heel en voldoende spanning)
  2. Chassis moet voldoende sterk en stug zijn.
  3. Indien vering aanwezig mag de belasting de capaciteit van de vering niet overschrijden.
  4. Stuurinrichting deugdelijk en betrouwbaar.
  5. Koppelingen sterk, deugdelijk, voorzien van extra beveiliging, losbreek reminrichting of ketting /kabel beveiligd met veerstift of andere deugdelijke middelen.
  6. De opbouw moet stevig zijn verankerd op het voertuig.15 x 4 x 8  L x B x H. Breedte vanaf 3mtr hoogte taps oplopend tot maximaal 3 mtr.
  7. De opbouw mag de stabiliteit van het voertuig/combinatie niet in gevaar brengen (bijvoorbeeld door een te hoog zwaartepunt)
  8. Het trekkende voortuig moet voldoende vermogen hebben opdat manoeuvreren met het voortuig/combinatie goed kan verlopen.
  9. De reminrichting moet deugdelijk zijn en voldoende capaciteit hebben om het voortuig dan wel de combinatie op een veilige en adequate wijze tot stilstand te brengen.
  10. Het voertuig moet dusdanige afmetingen hebben dat het afleggen van een parcours op veilige wijze kan geschieden. Denk hierbij aan lengte, breedte en hoogte (!) in relatie tot obstakels zoals bomen, lichtmasten en reclameborden etc Bestuurder van het voertuig moet tenminste 18 jaar zijn en een geldig rijbewijs bezitten, dan wel 16 jaar met een trekkerrijbewijs voor landbouwtractoren. Ook dient het voortuig te zijn verzekerd
  11. Bestuurder moet voldoende zicht hebben naar alle zijden om goed met het voortuig/combinatie te manoeuvreren. Indien het uitzicht beperkt is dienen begeleiders de bestuurder te ondersteunen met aanwijzingen
  12. Bestuurders / begeleiders dienen zich geheel te onthouden van alcoholgebruik.
  13. Indien personen vervoerd worden dient het voortuig te zijn voorzien van een deugdelijke reling.
  14. De zijkanten van voertuigen dienen afgeschermd te zijn opdat geen personen onder het voertuig kunnen komen.
  15. De uitlaatinrichtingen van motorvoertuigen dienen geluiddempend en gasdicht te zijn. Verder dient het voortuig zodanig te zijn ingericht dat de uitlaat geheel vrij is opgehangen en zeer zeker niet in contact kan komen met brandbare materialen.
  16. De voertuigen moeten voorzien zijn van een sleepoog, zowel aan de voorzijde als de achterzijde, zodat het voertuig ten alle tijden aan de kant gesleept kan worden.

     

Lokale netwerkinspecteurs politie Gemert-Bakel

Bijlage 2: Informatie van de politie en brandweer

Informatie voor organisatoren van en deelnemers aan de Carnavalsoptocht/Parade.

Carnaval 
Geruime tijd voordat het feest losbarst, gaan de mensen zich opmaken voor de carnavalsdagen/caribische parade.

Attributen versieringen, kostuums wagens, vaak maanden van te voren zijn mensen enthousiast in de weer om iets te fabriceren wat straks in de optocht of parade als versiering de sfeer van het carnavals / caribische parade moeten verhogen. Vaak gebeurt dit in ruimten die hier echter minder geschikt voor zijn. In te kleine ruimten wordt dan vaak met teveel mensen gewerkt met materialen waarvan soms niet of nauwelijks bekend is of deze brandbaar, giftig of bijtend zijn. Gevaarlijke situaties ontstaan op die manier zonder dar men er erg in heeft. Het is een tijd van improviseren en daarbij is de veiligheid niet altijd de meest voor de hand liggende zorg. Goed bedoelt maar niet altijd verstandig. De brandweer wil derhalve heel graag wat tips geven om die situaties te voorkomen.

Tips om de veiligheid te verhogen.

De locatie
Kies voor het bouwen van optocht/parade attributen een geschikte locatie. Let daarbij vooral op dat:

    • De ruimte groot genoeg is om met meerdere personen tegelijk te kunnen werken zonder elkaar voor de voeten te lopen 
    • De ruimte goed geventileerd is als er met vluchtige brandbare vloeistoffen gewerkt wordt, zoals wasbenzine en andere verdunningsmiddelen.Probeer het gebruik hiervan te beperken door te maken van alternatieven middelen.
    • De ruimte beschikt over voldoende vluchtuitgangen en ook goed bereikbaar en vrijgehouden zijn. 
    • Voldoende geschikte blusmiddelen voor direct gebruik en bereikbaar voorhanden zijn
    • Peuken en as en overblijfselen van rookwaren goed gedoofd afgevoerd worden. 
    • De bouwers alert zijn met en tijdens laswerkzaamheden.
    • Voor eventuele verwarming van de ruimte goede verwarmingsapparaten gebruikt worden. 
    • Een goede nacontrole heeft plaatsgevonden bij het achter laten van een werkplek.
    • Vraag bij twijfel altijd de brandweer om advies.

       

De bouwsels
Bij de bouw van wagens en andere attributen  zijn een aantal belangrijke aandachtspunten aan de orde. Let vooral op dat:

    • Wagens en attributen niet te breed gemaakt worden.Zorg ervoor dat in noodsituaties de rijbaan vrijgemaakt kan worden voor ambulance, brandweer,politie of andere hulpverlenende diensten.
    • Zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van onbrandbare materialen.
    • Materialen die brandbaar zijn, behandeld worden met middelen die een eventuele brand vertragen, info bij brandweer.
    • Stoffen die gebruikt worden voor kleding zoveel mogelijk van organisch materiaal vervaardigd zijn. Synthetische materialen zijn doorgaans zeer brandgevaarlijk. Laat u hierover met nadruk door de leverancier informeren.
    • Constructies voldoende sterk zijn om eigen gewicht en dat van eventueel mee te nemen personen ruimschoots te kunnen dragen.Denk hierbij ook zeker aan uitstekende delen die boven de toeschouwers kunnen hangen. Laat deskundige deze zaken beoordelen.
    • Op de wagens moet voldoende vluchtmogelijkheden aanwezig zijn.
    • Ook tijdens het trekken van de optocht/parade: blusmiddelen bedrijfsklaar en onder handbereik beschikbaar zijn.
    • Gebruik van alcohol gevaarlijke situaties kan opleveren.
    • Uitlaatgassen van trekkende of dragende voortuigen goed afgevoerd worden zodat bedwelming voorkomen wordt.
    • Vraag bij twijfel altijd de brandweer om advies.

Noodsituaties

Alarmnummer 112 geldt zowel voor brandweer, politie en ambulance

Geef bij melding van een noodsituatie altijd zo volledig de volgende belangrijkste bijzonderheden door.

  • Wat is er aan de hand >> Adres en plaats van het incident >> Naam en telefoonnummer >> Verdere bijzonderheden >> Zijn er personen betrokken en hoeveel?

Bijlage 3: Onderbouwing jurering

CARNAVALESK

Humor: 
Beoordeel de mate van humor in de presentatie. Hoe goed slaagt de deelnemer erin om vrolijkheid en lachwekkende elementen toe te voegen aan hun optreden?

Speelsheid: 
Kijk naar de algemene speelsheid en levendigheid van de presentatie. In hoeverre draagt het bij aan de feestelijke en carnavaleske sfeer?

Interactie met publiek: 
Beoordeel of de deelnemer in staat is om het publiek te betrekken bij hun act. Interacties zoals het uitdelen van snoep, groeten en lachen met het publiek kunnen bijdragen aan het carnavaleske gevoel

ORIGINALITEIT

Uniek kostuumontwerp: 
Beoordeel de originaliteit van het kostuum. Kijk naar onverwachte elementen, creatieve combinaties en innovatieve ontwerpen die het kostuum onderscheiden van anderen.

Creatieve benadering van het thema: 
Als er een thema is voor de optocht, beoordeel dan in hoeverre de deelnemer dit thema op een originele manier interpreteert en integreert in hun presentatie.

Innovatieve ideeën: 
Waardeer innovatieve ideeën en concepten die de deelnemer heeft toegepast op hun optreden. Originaliteit kan zowel in het concept als in de uitvoering worden aangetroffen.

AFWERKING

Kwaliteit van kostuum en accessoires: 
Beoordeel de algemene afwerking en kwaliteit van het kostuum en bijbehorende accessoires. Let op detail zoals stiksels, gebruik van materialen en algemeen vakmanschap.

Make-up en styling: 
Kijk naar de afwerking van make-up en styling. Hoe goed zijn deze aspecten uitgevoerd en hoe dragen ze bij aan het algehele effect?

Presentatie en coördinatie: 
Beoordeel de algemene presentatie en coördinatie van de deelnemer. Zijn de bewegingen en handelingen goed gechoreografeerd en komen ze goed over op het publiek? 

ALGEMENE AANVULLENDE INFORMATIE

Om een beter uitgebalanceerd gemiddelde te krijgen zal de jury ook eenmaal de hoogste en eenmaal de laagste score per deelnemer eraf halen. De jury moet zo objectief mogelijk jureren.

Daarnaast zal de jury er rekening mee houden in welke categorie zich heeft ingeschreven en hoe de deelnemer dit ten uitvoering brengt.

Vragen over de optocht kunnen hier gesteld worden aan de Optocht-commissie.

X
X