Vlak na de carnaval 2020 werden we onaangenaam verrast door de berichten dat er een virus ontsnapt was in China en dat er ook een persoon in Nederland hiermee was besmet. Er werd in eerste instantie laconiek gereageerd en het was een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Er had immers nog nooit iemand van Covid-19  (Corona Virus Disease 2019) gehoord. Maar al snel bleek dat het menens was. Binnen drie maanden heeft het virus zich wereldwijd verspreid en vanaf 11 maart 2020 was er officieel sprake van een pandemie. Gemert was al snel een van de haarden van waaruit het virus om zich heen sloeg. De nertsbedrijven in Gemert werden geruimd, scholen, winkels en horeca hebben de deur op slot moeten draaien, en we hebben dierbaren verloren door toedoen van het virus. We zijn in een verschrikkelijke situatie beland, en we doen allemaal ons best om het virus de kop in te drukken. Het scenario van mondkapjes, handen wassen en anderhalve meter afstand houden had niemand van te voren aan zien komen.

We hadden graag weer Waeverstad op z’n kop gezet, en uitbundig het mooiste feest van het jaar willen vieren met iedereen die maar aansluiten wil. We begrijpen ook dat ieders gezondheid natuurlijk voorop staat en wij doen daarom als Drumknaauwers dit jaar even een stapje terug. Uit respect voor de mensen die afgelopen periode getroffen zijn door Corona en mensen die bang en eenzaam zijn door de isolatie die deze pandemie met zich meebrengt. Carnaval vieren zoals we gewend zijn, is nu onverstandig, ongepast en bovendien totaal ondergeschikt aan de situatie nu.

We vertrouwen er op om er volgend jaar weer voor u te kunnen zijn, en samen de serpentines weer op te pakken om er een geweldig feest van te maken.

Dit jaar dus geen nieuwe Prins en geen carnavalsfeest zoals u gewend bent, maar we blijven geloven in Waeverstad en alle Drumknaauwers en Drumknaauwerinnekes die er wonen. Middels deze digitale versie van d’n Drumknaauwer willen wij toch een stukje carnaval in jullie huiskamer brengen.

We zijn ook erg trots om toch een alternatieve carnaval te kunnen vieren dankzij de vindingrijkheid en creativiteit van anderen. De Jeugdafdeling van de Drumknaauwers heeft een ‘kléén groot Gimmerse optocht’ georganiseerd waarbij LEGO-bouwwerken in een ware optocht voorbij komen. VVV Gemert- Bakel en de G.C.S. Drumknaauwers organiseren tijdens de carnavalsdagen een speurtocht langs mooie carnavalscreaties in Gemert. Heb je bij alle creaties de letters en cijfers opgeschreven, dan kun je daarmee de puzzel oplossen en leuke prijzen winnen. Ook mag je stemmen voor de mooiste, leukste of meest grappige creatie. Wij wensen iedereen hiermee veel plezier, houd rekening met elkaar en blijf veilig, dan blijft het voor iedereen leuk.

De Horeca in Gemert heeft een heerlijk carnavalsmenu samengesteld en er komen uitzendingen waar je via internet mee kan doen aan de carnavalscantus, een knotsgekke bingo en ’s zondags kun je kijken en luisteren naar Radio Confetti; het gebruikelijke feestje op de carnavalszondag. Wij vertrouwen er op dat vele Drumknaauwers de plaatselijke horeca een steuntje in de rug zullen geven door een heerlijk menuutje, of een feestelijk pakketje te bestellen, want wij vieren SAMEN carnaval in Gemert en we willen dat de komende jaren ook SAMEN blijven doen. Carnaval leeft in Waeverstad en we hebben dan dit jaar ook voor een toepasselijk motto gekozen:

“Waeverstad blie, d’rum knaawe waj saome dúr!”

Laten we social media overspoelen met carnavalsfoto’s om te laten zien dat Waeverstad ook dit jaar leeft met de carnaval. Pas je profielfoto aan met  een van onze kaders, en deel foto’s met #wajknaawedur zodat we een mooie bonte colllage krijgen van #carnavalinwaeverstad. We kijken uit naar jullie creaties en wensen iedereen unne skônne alternatieve carnaval.