Het Varken

Vertaling van “t Vèèreke” in carnavalskrant “d’n Drumknaauwer” 2019

Potverdomme… Ik moet van mijn leraar een verhaal schrijven over het varken, maar dat kan ik niet omdat dat veel te moeilijk is. Daarom heb ik het maar aan mijn vader gevraagd. Want die is vorige week naar de

zilverenbruiloft van Tante Nel geweest en die heeft varkens. Maar hij zei dat hij dat niet kon maar wel dat hij iets over een kater kon schrijven. Teleurgesteld naar ons mam. Die stelde mij weer gerust want zij ze “menneke, dat kan je gerust aan papa vragen want je had hem moeten zien toen die ‘s avonds terug kwam van de bruiloft.” Toen kreeg mijn vader een rood hoofd  en riep hij iets wat ik niet kan na vertellen omdat ik er te klein voor ben en niet snap.

Dan maar naar mijn broer Adrie en hem gevraagd wat hij van het varken wist. Maar die had weer geen tijd. Hij moet altijd Rieta de Vries wegbrengen als het donker is en dat is niet eens familie van ons. Hij kan zich beter druk maken om ons zusje Sjaan! Want die moet altijd door een vreemde jongen naar huis gebracht worden en die jongen is hartstikke blind want hij zegt steeds ‘baby’ tegen ons Sjaan terwijl die steeds haar benen moet harsen en daarom ben er maar zelf aan het varken begonnen.

Het Varken.

Het varken is bijna helemaal gemaakt van spek maar dan met huid en haar er om heen.

Dat heet dan varkenshaar en daar maken ze in de fabriek weer borstels van en dat deed ons opa vroeger ook al want dat was een borstelmaker. Spek dat heel lekker is noemen ze weer ham en zit aan de achterkant vastgemaakt zo dat het varken en zelf niet van kan eten.

Je kunt aan het varken heel gemakkelijk zien wat de achterkant is omdat hij daar niet knort.

Recht er tegenover zit de voorkant. Dat zie je zo omdat het varken aan die kant eet.

Met de darmen van het varken is iets vreemds aan de hand. Zolang dat het beest leeft zitten ze aan de binnenkant maar zodra het geslacht is stoppen ze het varken daarin en dan heet het weer worst.

Als een varken helemaal door elkaar zit noemen ze dat weer balkenbrij en in zijn lijf zit ook nog een blaas. Dat is een soort binnenband maar dan dik en rond waar een hoop gezeik over is maar wel weer mee kunt voetballen. Tenminste als je dat kan! Waar dat ding precies zit weet ik niet want de blaas is zo groot en de plek waar ik denk dat het zit is zo klein. Soep van het varken noemen ze weer Snert, daar doen ze altijd de pootjes in en daarom is het logisch dat je daar vaak van aan de schijt gaat.

Het lekkerste van het varken is dus de ham en daar trakteren ze hier en daar nog wel eens de pastoors en kapelaans mee. Pas geleden toen ons varken moest worden geslacht stond mijnheer pastoor al snel op de stoep en vertelde dat het een mooi varken was en dat ik altijd goed mijn best deed met de godsdienstles, wat helemaal niet waar is, en dat ik deze week maar vlug een bidprentje  moest komen halen. Toen mijn heer pastoor er was zij ons mam “dat prentje kan wel eens een ham kosten”, maar toen zei onze vader iets van dat hij de pot op kon. Dat vond ik vreemd want hij was helemaal niet naar de wc geweest.

Een mannetjes varken noemen ze ook wel beer maar als zo’n beest over  een bevroren slootje loopt noemen ze hem in eens weer ijsbeer en het varken waar een boer de kleine varkens uit trekt heet weer een zog. Maar ook een schip heeft een zog want dat zwemt de hele tijd er achter aan. Tegen een klein varken zeggen ze ook wel big maar let op een big zeg nooit iets terug. Biggen moeten ook niets van een zog hebben want ze bijten altijd aan haar lijf en proberen dan de knoopjes  van de jas af te trekken.

Vroeger staken ze een varken met een mes dood maar sinds mijn broer, onze Adrie dus, op de het basisberoepsgerichte onderwijs, wat een woord, VMBO zit doen ze dat elektrisch.

Daarom heeft het varken een soort van stopcontact boven zijn bek. De draad loopt door zijn hele lijf en krult er aan de achterkant weer uit. Daarom noem ze dat ook een krulstaart.

De achter kant is daar waar het varken uit schijt, uhh… uitscheid of op houd maar dat snappen jullie wel . Trouwens aan die kant begint een varken ook vaak ergens op te lijken, maar dat geeft niets volgens onze pa want “daar kan je zelfs Prins Carnaval mee worden”

Volgens mijn broer die op de VMBO van alles leert begint een varken pas ergens op te lijken als zijn blaas vol zit. Pas vroeg hij aan onze pa of dat hij wist dat ze in de middeleeuwen  de blaas er al uithaalde om condooms van te maken? Nee… dat zal ik niet weten zijn onze pa. Ik zal je het nog sterker vertellen: bij ons thuis lieten wij vroeger het varken er gewoon omheen zitten. Volgens mij snappen jullie dat beter dan ik maar dat komt natuurlijk om dat ik nog te klein ben. Ik denk dat het zo wel genoeg is en als ik nu geen 10 voor mijn opstel krijg dan snap ik het ook niet meer. Bedankt voor het lezen en houdoe.

Driekske Waevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top