11-11 Prinsenbal Wie wordt de neije Prins

Carnaval in Waeverstad 2024 barst los over:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

“Ons carnavalshart bloedt”.We hadden nog goede hoop, maar het is inmiddels wel duidelijk geworden: carnaval 2021 wordt niet zoals we gewend zijn. Terwijl het carnavalsseizoen met rasse schreden nadert, wordt de kans dat tegen die tijd grote evenementen door kunnen gaan steeds kleiner en kleiner. Er dienen dus rigoureuze beslissingen genomen te worden. Carnavalsstichting de Drumknaauwers hebben zeker alternatieven voor het vieren van een coronaproof carnaval, maar de 1,5m regel gooit roet in het eten. Carnaval is juist een feest van verbroedering en samenzijn. Op 1,5m is dit moeilijk haalbaar en het wordt bovendien een stuk minder gezellig daardoor.

De maatregelen rondom het coronavirus maakt het onmogelijk om grootschalige evenementen te organiseren of bij te wonen. Een Prinsenverschijning, -receptie en optocht kunnen om die reden niet op traditionele wijze doorgaan. Carnavalsstichting De Drumknaauwers heeft nu dan ook definitief het besluit genomen om geen nieuwe Prins meer te kiezen of evenementen te organiseren voor dit jaar. “De onzekerheid die het virus met zich mee brengt”, heeft het bestuur van de Drumknaauwers dit doen besluiten. “Bovendien zouden wij een nieuwe Prins niet kunnen bieden, wat we hem willen bieden. De toekomst van evenementen is nog onzeker, en onze hoogheden zouden vol vertrouwen en goede moed het carnavalsfeest in moeten gaan.” Dit besluit is omwille van de gezondheid van onze leden en/of de Gemertse Carnavalvierders. Het is nou eenmaal wat het is. De huidige Hoogheden zullen bij gelegenheden die wel doorgaan de honneurs waarnemen.

Is carnaval een evenement?
Carnaval afgelasten kan natuurlijk niet. Carnaval is een jaarfeest en geen evenement. Dit zou hetzelfde zijn als dat Kerstmis of Pasen niet door zouden gaan. Het kan natuurlijk gewoon gevierd worden, zij het erg kleinschalig. Een evenement tijdens de carnavalsdagen zou aan de tegenwoordige RIVM-richtlijnen moeten kunnen voldoen. Je bent dus erg beperkt en bovendien ook verantwoordelijk voor het nastreven van de richtlijnen. Het carnavalsfeest gaat ook gepaard met het drinken van alcohol, en waarschijnlijk wordt het naleven van de corona-regels steeds moeilijker naar mate er gedronken wordt.

Toch willen we het mooiste feest van het jaar niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Helemaal niks doen ligt ook niet in onze aard. We zijn in gesprek met de gemeente en met de horeca in Gemert om te kijken naar alternatieven. In Januari wordt bekeken of er in een andere vorm eventueel wel carnaval gevierd kan worden.

Waarom nemen we dan nu een besluit, en niet pas in januari?
De zomervakantie is afgelopen en het dagelijkse leven wordt weer opgepakt. Ook de Drumknaauwers zetten normaal de teller in september weer op nul, en bereiden zich met een complete reset voor op het nieuwe seizoen. In oktober komen we traditiegetrouw met de eerste hints, en kort na d’n elfde van d’n elfde presenteren we onze nieuwe Prins. De situatie is nu nog veel te onzeker om kosten en tijd te investeren. Ook voor carnavalsgroepen en wagenbouwers willen we duidelijkheid scheppen door nu al een besluit te nemen dat bijvoorbeeld de optocht niet door gaat. We kunnen ook begrijpen dat veel wagenbouwers nu ook niet staan te springen om weer te beginnen, nu die onzekerheid heerst. Ook ‘D’n Drumknaauwer’ zal dit seizoen niet gedrukt worden. De meeste mensen hebben het niet in de gaten, maar ook bij het samenstellen van de carnavalskrant wordt rond deze tijd al een beginsel gemaakt.

X
X